piatok 3. júna 2016

Okrasná záhrada - jarné inšpirácie

Trochu inšpirácií z jarnej záhrady. Záhrada má približne šesť rokov a už sa tu postupne stáva úkryt pred svetom, z ktorého sa nám vôbec nechce ísť preč. Nachádza sa medzi cestou a domom a mojím plánom bolo, že budeme cez ňu vždy prechádzať, keď odchádzame alebo prichádzame, aby sme sa potešili pohľadom na ňu. A je sa na čo pozerať vždy, pretože je určite nie každý mesiac, ale každý týždeň iná.
 Krokusy sú úplne najvďačnejšie jarné kvietky.
 Už to načalo... Trvalky sú zostrihané, hriadky vyčistené, už zostala iba bylinková skalka.
 Fialky okrášlia na chvíľu záhradu kvetmi, neskôr pokryjú pôdu listami. Je tu niekde ešte aj niekoľko bielych, tie sa však veľmi rozmnožujú a asi nadobro opustia záhradu.
 Stred záhrady tvorí kruh a okolo sú hriadky s trvalkami, kríkmi, ružami a stromami.
 Nedávno pribudol do prázdneho kúta záhrady prístrešok a možno skoro bude aj hojdacia lavička. Je to naše najobľúbenejšie miesto v tieni medzi stromami.
 Modrý kocúrnik je veľmi vďačná a voňavá rastlinka, aj keď sa trochu rýchlo rozmnožuje a treba ju po odkvitnutí odstrihať. Napriek tomu má v záhrade dosť miesta. Spolu s okrasným cesnakom obrovským.
 Mojimi obľúbenými jarnými kvietkami sú orlíčky. Kvitnú pomerne dlho, samé sa vysievajú, ale našťastie nie príliš veľa, Objavia sa jemne tu a tam. Pri potoku v dedine som objavila novú farbu orlíčka. Teraz musím počkať, kým sa objavia semená a vysiať do záhrady.
 Na rýchle pokrytie väčších plôch pod stromami výborne slúži tento pakost smradľavý. Svoje meno si naozaj zaslúži. Ale smrdí celkom pekne. No mne už pomaly začína aj prerastať cez hlavu.
  Pri vchode je kút s orlíčkami, brečtanom a peknou malou vajgelou, ktorá sa stará sama o seba. To je môj favorit.
 Pred domom si našiel miesto zakrpatený orgován. Je to nenáročný krík, dorastá iba do jedného metra a  v máji krásne vonia. Pred ním pakost, výborná nenáročná trvalka, ktorá veľa kvitne, neinvazívne sa rozmnožuje a netreba ju po odkvitnutí ostrihať. V záhradníctvách sa dá kúpiť väčšinou tento druh pakostu.
V zadnej tienistej časti záhrady majú miesto rôzne hosty, heuchery - celoročne zelené, pakosty, rôzne paprade, trávy. 

 Začínajú kvitnúť aj letné trávy, tieto sa tiež dosť vysievajú, ale vyzerajú pekne.
Maky práve začínajú kvitnúť, žiaľ príliš krátko a vtedy väčšinou vždy prší. Vedľa druh veľmi vďačného pakostu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára